Cum iti mentii masina fara rugina?
Sfaturi si trucuri utile pentru a preveni si trata petele de rugina
Cum iti mentii masina fara rugina? Orice masina, indiferent ca este noua sau second-hand (inclusiv adusa de la o “bunicuta” din Germania), mai devreme sau mai tarziu, va fi atacata de rugina. Inceputurile sunt subtile, aproape insesizabile, si de aceea este simplu sa treci cu vederea. Insa cu cat lasi mai mult timp sa treaca si alegi varianta “poate saptamana viitoare”, cu atat rugina va avea mediul propice sa se extinda.
Prevenirea aparitiei ruginii atat in exteriorul cat si in interiorul masinii, ar trebui sa fie un subiect de interes pentru orice sofer. Pe langa aspectul inestetic, se poate ajunge si la defectiuni sau blocaje ale partilor mobile. Bine, nu vrem sa cream scenarii apocaliptice in care vei ajunge sa ai gauri in caroserie sau cu rotile blocate. Ideea este sa alegem actiunile corecte pentru a proteja masina de rugina.

Sfaturi utile pentru preventia ruginii
Spalare si ceruire
Murdaria nu doar afecteaza aspectul masinii tale insa contine si o cantitate mare de umiditate care creaza un mediu propice pentru aparitia ruginii. Spalarea autoturismului la fiecare doua saptamani (poate si mai des, in functie de unde iti tii masina parcata), va impiedica acumularea de praf si murdarie.
Ceruirea masinii, macar o data la patru luni, va proteja vopsea de agenti contaminatori care ataca sufrapafetele si provoaca mici orificii in vopsea. Aceste mici gaurele mentin umezelea si dupa cum bine stii, umezeaza prelungita duce la rugina.
Evident, este important sa alegi o ceara auto de calitate care are proprietati specifice pentru protejarea vopselei. Produsele din gama Meguiar’s sunt calitative si foarte apreciate de soferi. Desi un pic mai piperate la pret, merita cu siguranta sa faci investitia. De asemenea, nu strica sa ai la indemana si prosoape/lavete de microfibra.
Lubrifiant impotriva ruginii, noul tau prieten
Asa cum am mentionat, rugina nu discrimineaza si isi va face aparitia oriunde va gasi mediul potrivit sa se dezvolte. In acest sens, ar fi de preferat sa ai la indemana un lubrifiant cu rol de prevenire a formarii ruginii. Daca esti sofer de ceva vreme, cu siguranta ai folosit WD-40 in multe situatii chiar si cand nu erau legate de autoturisme (balamalele usilor trebuiau oprite din scartait cumva).
Te sfatuim sa alegi un lubrifiant multifunctional WD-40 pe care sa il utilizezi atat la exteriorul masinii cat si pe partea de dedesubt, fiindca aici apare rugina cel mai des (fiindca nu e tocmai la indemana de curatat). Inainte se aplici lubirifiantul impotriva ruginii, ar fi indicat sa iti fi spalat masina si sa o stergi cu atentie. Scopul este sa cream un strat etans deasupra vopselei autoturismului pentru a impiedica aparitia umezelei si implicit a ruginii.
Zgarieturi, fisuri si mici lovituri — alege sa iti protejezi masina
Stim cu totii ca este inevitabil sa previi aparitia micilor zgariaturi sau fisuri. Oricat de sofer precaut ai fi sau oricat de atent ti-ai parca masina, va exista un alt participant la trafic care iti va zgaria autoturismul (bineinteles nu intentionat). Fie ca este vorba de o mica lovitura provocata prin deschisul portierei, sau o mica zgarietura, asta poate fi indeajuns pentru ca rugina sa isi faca simtita prezenta.
In cazul acesta, varianta cea mai la indemana ar fi sa optezi pentru un polish al masinii si sa repeti pasii mentionati anterior (spalat si ceruit). De indicat sa alegi o pasta abraziva pentru polish pentru a putea elimina zgarieturile mici.
Cum iti mentii masina fara rugina daca deja au aparut petele de rugina?
Daca deja rugina s-a instalat temeinic pe caroserie si in alte parti, atunci este timpul sa scoti “artileria grea”. In unele cazuri nu vei putea sa faci tu aceste reparatii (mai ales daca au fost afectate componentele structurale ale masinii) asa ca ar fi indicat sa apelezi la profesionisti. Siguranta la drum mereu primeaza.
Insa daca petele de rugina sunt la exterior, pe caroseria masinii, exista solutii pe care le poti implementa chiar tu daca ai timp si pricepere. Vei avea nevoie de un kit de umplere pentru caroserie care contine:
- Masca de protectie
- Polizor electric cu perie de sarma sau cu disc de slefuit
- Ciocan cu cap rotund
- Primer
- Vopsea
- Ochelari de protectie
- Hartie pentru mascat
- Primer rezistent la rugina
- Smirghel de granulatie 180 sau o substanta chimica pentru indepartarea ruginii (daca nu este foarte extinsa)
Inainte de a te apuca de treaba, tine cont de urmatoarele sfaturi:
Asigura-te ca ai spatiul de lucru potrivit, care sa fie inchis (un garaj, o boxa, etc.). Vei aplica vopsea pe diferite parti ale masinii tale asa ca asigura-te ca spatiul este inchis si bine ventilat.
Pregateste-ti uneltele. Indepartarea ruginii va fi mult mai simpla si eficienta cu un polizor electric. Evident, foloseste masca si ochelari de protectie. Slefuirea poate provoca scantei iar praful iti poate afecta plamanii. Asa ca nu uita sa te echipezi corespunzator.
Pregateste-ti masina. Acopera-ti tot autoturismul, mai putin zonele unde vei lucra cu hartie pentru mascat, lasand doar cativa mm in jurul ruginii. Cand zicem TOT autoturismul, ne referim la toate partile care nu sunt afectate de rugina, adica si anvelope, geamuri, oglinzi etc.
Sableaza vopseaua din jurul ruginei — aici intervine din nou polizorul electric care te va ajuta sa indepartezi vopseaua veche si rugina acumulata.
Dupa ce te-ai asigurat ca ai indepartat TOATA rugina, aplica un primer rezistent la rugina pe portiunile afectate. Dupa uscare, verifica din nou sa nu fi ratat vreo pata si foloseste un ciocan cu cap rotund pentru a nivela caroseria (daca este cazul)
Pregateste substanta de umplere a caroseriei in functie de indicatiile oferite de producator. Substanta de umplere poate fi achizitionata sub forma de kit din orice magazin auto. In mod normal kitul contine pasta de umplere, intaritorul si o bucata metal zincat expandat sau o carpa din fibra de sticla care este folosita drept suport la reparatie.
Aplica pasta cu mare atentie si asteapta sa se usuce. Ulterior vei netezi suprafatia cu un smirghel de 180 granulatie sau polizorul electric.
Mai smirgheluieste o data cu o granulatie din ce in ce mai fina.
Acum poti sa aplici primerul intr-un stat subtire si sa il lasi sa se usuce foarte bine. Apoi, dupa cum te-ai si obisnuit, mai smirgheluiesti inca o data suprafata de lucru.
Poti aplica 2-3 straturi de primer. Dupa fiecare strat se asteapta sa se usuce si apoi se netezeste suprafata.
De regula, acesti pasi ar trebui sa fie indeajunsi pentru a scapa de rugina. Insa, daca vei considera ca trebuie sa treci si la vopsit, atunci inarmeaza-te cu niste rabdare!
Inainte de vopsitul propriu zis, va trebui sa sablezi foarte neted suprafata masinii (400 granulatie) cu un bloc flexibil (NU cu polizorul electric). Dupa netezirea suprafetei, indepartatul de praf se poate aplica vopsea urmand miscari uniforme si lungi. Vopsea se va aplica in mai multe straturi si de ficare data cu atentie si putina!
Nu este simplu sa scapi de rugina, asa ca iti recomandam sa iti toate masurile necesare pentru a preveni aparitia ei. Speram ca acest articol ti-a fost util si ca ai invatat cum iti mentii masina fara rugina!
Lasă un răspuns